Helsingin Sanomien nettisivuilla julkaistu uutinen Facebookin käyttäjä voi joutua vastuuseen muiden viesteistä pysäytti taas hetkeksi ja ensin hämmensi, sitten aiheutti lievää ahdistusta.

Raflaava otsikko pitää takanaan kuitenkin hyvin tärkeän asian jolla voi olla voimakkaitakin vaikutuksia verkkopalveluihin ja niissä julkaistaviin kirjoituksiin. Tällä kertaa oikeusministeriö uutisen mukaan:

[...] harkitsee parhaillaan, pitäisikö nettikeskustelupalstojen ylläpitäjille säätää lailla velvollisuus valvoa ja poistaa lainvastaisia rasistisia viestejä. Valvonnan laiminlyönneistä ja kirjoituksen poistamatta jättämisestä seuraisi ylläpitäjälle rangaistus.

Uutisesta ei suoraan selviä, onko kyseessä vaatimus ennakkotarkastuksesta, vai voidaanko jatkaa edelleen "yleisövihjeiden" perusteella toimimista. Uutisessa kyllä puhutaan valvonnasta, ja todetaan että tämän laiminlyönnistä voiodaan määrätä rangaistus.

Aiheesta olen kirjoittanut aikaisemminkin, syksyllä 2008, ja näköjään nyt palataan saman keskustelun ääreen.

Varsinkin tällaisessa tapauksessa kun kysessä on rasismi, on valvonta äärettömän haasteellista. Soppaa hämmentää vielä uutisessa esitetyt mallit lainsäädännöstä, joissa mainitaan:

[...] keskustelupalstan ylläpitäjä velvoitettaisiin valvomaan viestejä ja tarvittaessa ottamaan selvää rasistisen viestin laillisuudesta.

Ottamaan selvää miten?

Vaikka vuosien saatossa olenkin joutunut paneutumaan paljon Suomen lakiin, käynyt yliopistolla kurssin viestintälaista ja joutunut kahlaamaan valtavien tekstimäärien läpi tutkiessani niiden julkaisukelpoisuutta, täytyy minun myöntää että en koe tuntevani Suomen lakia tarpeeksi hyvin että voisin kaikissa tapauksissa sanoa onko kyseessä "lainvastainen rasistinen viesti". Pitäisikö sitten syytteen pelossa varmuuden vuoksi poistaa kaikki viestit jossa vähänkään sivutaan aihetta? Vai poistanko viestit jotka vain minun oikeustajuni sanoo vääräksi riippumatta siitä olenko minä oikeassa vai en, sillä minun oikeustajuani tässähän koetukselle asetetaan?

Päästään jälleen kerran tilanteeseen jossa palvelun ylläpitoa ollaan muovaamassa portinvartijan asemaan.

Tämän lisäksi herää vielä kysymys: miksi juuri rasismiin puututaan näin? Jos poistamme tehokkaasti kirjoituksia verkosta, poistaako se ennakkoluuloiset asenteet? Jos sitä ei ole näkyvillä, sitä ei ole olemassa? Saako muiden rikoksien kohdalla sitten toimia kuten aikaisemmin, eli jos ennakkovalvonnassa huomataan muuta lainvastaista, siihen ei tarvitsisi välttämättä puuttua?

Helsingin Sanomien uutisessa haastateltiin lakisäädäntöneuvos Ilari Hannulaa. Tämän blogikirjoituksen julkaisemisen jälkeen aion lähettää hänelle sähköpostia ja kysyä suoraan hänen näkemyksiään näistä asioista ja haastan hänet vastaamaan kysymyksiin suoraan tähän blogiin. Katsotaan tuleeko vastausta.

Päivitys 14.20:

Sain vastauksen Oikeusministeriön Ilari Hannulalta joka avasi hyvin tilannetta. Tässä tapauksessa näyttää siltä että Helsingin Sanomien toimittaja on hieman yliampunut uutisen. Hannulan mukaan kyse ei ole ennakkovalvonnan tuomisesta ja tarkoitus ei ole tyrehdyttää vapaata keskustelua. Hyvää perspektiiviä asiaan antaa Oikeusministeriön sivuilta löytyvä muistio aiheesta (PDF). Esitän tässä julkisen kiitoksen Hannulalle nopeasta ja tyhjentävästä vastauksesta aiheeseen!