Twitterissä heitin ilmaan ajatuksen siitä, voisiko olla mahdollista tuottaa viikossa yksinkertainen mutta toimiva, sosiaalinen verkkopalvelu. Tuo lähti pienenä, humoristisena ajatuksena, mutta en jotenkin saa ideaa mielestäni.

Olen alkuvuoden aikana useassa keskustelussa yrittänyt tuoda esille näkemystäni siitä miten verkko tuo mahdollisuuden helposti kokeilla verkkopalveluiden toimivuutta todellisessa ympäristössä tuomalla esiin jo prototyypin käyttäjien kokeiltavaksi. Esimerkkinä Nurkka.fi -palvelu olisi ehkä pitkän linjan ohjelmistokehittäjän painajainen: palvelua ei ole etukäteen määritelty eikä sitä ole pahemmin dokumentoitu. Olen päättänyt tehdä nämä asiat siinä vaiheessa kun näen missä vaiheessa palvelu vakiinnuttaa paikkaansa ja muotoaan. Tällä lähestymistavalla palvelun kehityskaari on huomattavasti lyhyempi.

Nurkka.fi-palvelu oli "valmis" noin kuukauden siitä kun aloitin sen ohjelmointityön. Tänä aikana hoidin myös Vuodatus.net:n ylläpitoa sekä tein palveluun pieniä korjauksia, joten ajastani noin 60% meni Nurkka.fi:n kehitykseen.

Joten olisiko mahdollista puristaa viikkoon palvelun ensimmäisen olomuodon kehityskaari? Ideana olisi käyttää PHP:tä sekä MVC-frameworkkia jotta kehitys olisi mahdollisimman nopeaa.

Suurimmat haasteet:

  • Miten palvelun visuaalisuus? Siihen menee helposti aikaa enkä omaa graafisen suunnittelun lahjoja
  • Miten pysyä maltillisena? Oma ongelmani on, että helposti kehityksen aikana ideoita tulee liikaa ja tiukalla aikataululla hirveä lisämäärä ominaisuuksia toteutuksen aikana ei välttämättä ole hyvä idea
  • Onnistuuko 40 tunnissa? Ei välttämättä, päivät varmaan venyisivät, vai olisiko tässä tapauksessa viikko 7 päivää?
  • Ja mitä vaimokin olisi mieltä? Työmääräni ovat muutenkin välillä aika kovat, tästä ideasta pitäisi varmaan ensin keskustella kotona ;)

Ja tietenkin ideakin pitäisi jostain ensin kaapia että minkälainen palvelu on kyseessä. Jos kyseessä on palvelu "jätä viesti tähän, muut voi sen lukea", on viikko aina hulppea aikataulu, joten ideankin pitäisi olla haasteellinen.

Jätetään hautumaan.