Sanonta "suutarin lapsilla ei ole kenkiä" osuu kyllä kohdalleen kun katsoo omaa blogiani. Vuodatus.net on vajaan viiden vuoden aikana toiminut kotina monelle blogille johon ollaan kirjoitettu aktiivisesti, joihinkin useammin, joihinkin harvemmin. Omaan blogiini olen viimeksi ennen tätä kirjoittanut 12.5. Lähes viisi kuukautta sitten. Nyt onkin sopiva aika aloittaa blogi uudelleen.

Viimeiset pari päivää ovatkin menneet aikamoisessa virtuaali-hulinassa. Pitkien neuvotteluiden jälkeen 1.10 julkistettiin kauppa jolla vuodatus.net-palvelun omistuisoikeus siirtyi Alma Media Oyj:lle, tarkemmin Kustannusosakeyhtiö Iltalehdelle. Samana päivänä julkisuuteen nousi Lapin Kansan uuden päätoimittajan Johanna Korhosen työsopimuksen purku ja mediassa hullunmyllly oli valmis Alma Median osalta. Ajankohta kaupan julkistamiselle ei olisi voinut olla huonompi.

Toki osasin odottaa että tällaiseen kauppaan liittyy negatiivisiakin ajatuksia, varsinkin kun Sanoma Digitalin ostaman Blogilistan uudistukset eivät kovin suurta suosiota saaneet, varsinkaan uudistuneiden käyttöehtojen osalta. Mutta uskoin että loppujen lopuksi, hyöty kaupasta nähdään sillä saan vihdoin kunnon mahdollisuuden keskittyä palvelun kehittämiseen ilman että kehitystä voidaan tehdä vain muutamina vapaa-ajan tunteina väsyneenä työpäivän jälkeen.

Mutta miksi tällainen kauppa loppujen lopuksi? Ja miksi heinäkussa Tuhat Sanaa –blogin podcastissa annettiin ymmärtää jotain muuta? Valitettavasti haastattelussa Tuija Aallon kanssa olin hieman hankalassa tilanteessa: neuvottelut olivat jo pitkällä ja Monster.fi oli hakemassa jo uutta kehityspäällikköä tilalleni joten päätös osaltani oli jo tehty siirtyä vuodatus.net:n kehittämiseen täyspäiväisesti. Olisin halunnut sanoa että "käydään neuvotteluita", mutta luonnollisestikaan tämä ei ollut mahdollista. Mutta samalla halusin antaa ymmärtää että en tule myymään vuodatus.net siten kuten Blogilistan kanssa kävi, että luopuisin siitä kokonaan. Keskusteluissa keskeisenä kohtana oli koko ajan yhteisymmärrys siitä että on äärettömän tärkeää että jatkan palvelun kehittäjän myös kaupan jälkeen. Valitettavasti en oikein voinut myöskään väärinymmärrystä korjata, sillä tämän jälkeen olisi ollut ilmeisen selvää että neuvotteluita käydään.

Entä miksei sitten vaihtoehtona yrittäjyys kuten tuossa epäiltiin? Omaa toimintaa ilman suurta mediataloa takana? Toki tätäkin vaihtoehtoa mietin pitkään, mutta en halunnut tähän lähteä. Olen nyt 28-vuotias, noin vuosi sitten avioliiton onnelliseen satamaan purjehtinut mies. Tällaisessa elämäntilanteessa jossa perheenlisäys vuoden, kahden sisään on hyvin todennäköistä, en maailmantalouden nykytilan huomioon ottaen halua ottaa tällaista riskiä. Viimeiset viisi vuotta olen taiteillut kahden asian välillä: päivätyö ja jatkuvasti enemmän aikaa vievä "harrastus" nimeltä vuodatus.net. Jossain vaiheessa viime keväänä totesin että asia ei voi jatkua näin, useastakin syystä. Ensinnäkin, tällainen toiminta on aivan liian kuluttavaa eikä kovin mielekästä kehityksen kannalta. Toisekseen, palvelu on alkanut kasvaa niin suureksi ettei sitä olisi voinut enää kovin pitkään ylläpitää "tällä miehityksellä".

Mitä sitten tulevaisuudessa? Toivonmukaan entistä parempi palvelu, mutta edelleen samassa hengessä. Se, mistä pidän vuodatus.net:ssä, on ehkä sen läheisyys. Palvelu ei ole kliininen, kasvoton palvelu. Ehkä se ei ole täydellinen ja korjattavaa on, mutta se on antanut kodin monelle blogille ja julkaisumahdollisuuden niille jotka eivät ole aiemmin internetissä julkaisseet. Hienoa on ollut huomata blogien kesken syntyviä verkostoja ja sosiaalisia suhteita ja näitä tulevaisuudessa haluankin tukea. Haluan että palvelu olisi lämmin.

Ja ei, vuodatus.net:n käyttöehtoja ei tulla päivittämään niin että Alma Media tulee esittämään vaatimuksia luodun sisällön tekijänoikeuksiin. Voi olla että aina tekemäni päätökset eivät ole viisaimpia, mutta idioottikaan minä en sentään ole. Jos ei nyt heti kättelyssä ristiinnaulittaisi minua sen takia että eräs toinen palvelu päivitti käyttöehtojaan erittäin tyhmällä tavalla, jookos?

Itse odotan tulevaa innolla, toivon että kuhan kohu tästä hieman laskeutuu, muut näkisivät asian samalla tavalla.

Nyt pari loppuhuomautusta koska Alma Median ympärillä kohistaan niin paljon:

  • Tämä on henkilökohtainen blogini, älä kommentoi tänne Alma Median asioista
  • Tämä ei myöskään ole virallinen vuodatus.net tiedotuskanava, se löytyy täältä
  • Jos tunnet tunteidesi kuohahtavan tämän kirjoituksen tiimoilta tai näet minun olevan kaikessa väärässä, ota viiden minuutin tauko koneen ääreltä ennen kuin kirjoitat palautetta tähän blogiin