Tänään vietetään maailman antipiratismipäivää jonka tarkoituksena on lisätä kuluttajien tietoisuutta tuoteväärennöksistä ja niiden haitoista ja vaaroista. Mm. Yle uutisoi lääkeväärennösten lisääntymisestä. Todellisuudessa kuitenkin päivän tiimoilta foorumeilla ja muissa verkon keskustelukanavissa tullaan todennäköisesti keskittymään voimakkaasti keskusteluun tekijänoikeuksiin ja musiikin ja elokuvien laittomaan verkkolataamiseen.

Viime aikoina keskustelu musiikin ja elokuvien laittoman lataamisen ympärillä on käynyt vilkkaana ja allekirjoittanut on muutamaan otteeseen ollut repimässä hiuksia päästään keskustelun järjettömyyden takia. Jos et tiedä mitä tarkoitan, käy lukemassa esimerkiksi Digitodayn uutiskommentteja mistä tahansa tekijänoikeuksia edes jossain määrin läheltä liippaavista uutisista kuten esim. "Käräjäoikeus puolustaa Pirate Bay -tuomaria".

Nyt tämän päivän kunniaksi haluankin lanseerata juhlallisesti:

Tuomaksen 10 + 1 sääntöä järkevään tekijänoikeuskeskusteluun

(tuttavallisemmin tsjtok, lausutaan tsöijtok)

  1. Argumentointi on pakollista, ei "mukava lisä". Johtopäätöksille pitää olla perustelut.
  2. Mainitsemalla Pirate Bayn ja ylistämällä sen toimintaa ei voita automaattisesti keskustelua.
  3. Teostoon, Gramexiin tai muihin tekijänoikeuden haltijoiden etujärjestöihin ei pidä viitata nimellä "TO-mafia". Nimittely on tyhmää ja järkevää keskustelua edesauttaa oikeista tahoista puhuminen oikeilla nimillä.
  4. Ylilyönnit on kielletty.
  5. Toisten kommenttien liioittelu on kielletty. Jos joku toteaa "onhan tämä ihan oikein että esim. 5 mainosta tulisi tunnissa jotta sisältö olisi ilmaista" käyttäjä tarkoittaa "esim. 5", hän ei tarkoita "esim. miljoona ja ei mitään muuta kun mainoksia buhahahahah myisin vaikka äitini että saan lisää mainoksia ja rahaa kapitalisteille!"
  6. Yritä nähdä myös toinen näkökulma ja ymmärtää että vaikka välillä toisen osapuolen toiminta tuntuu (ja onkin) välillä ihan käsittämätöntä, ei siltikään toisella puolella istu itse piru, vaan ihmiset joilla ei välttämättä ole tarpeeksi tietoa ja jotka toimivat hitailla prosesseilla nopeasti muuttuvassa maailmassa.
  7. Jokaisella on oikeus mielipiteeseensä, vaikka se eroaisi omastasi. Tyhmät mielipiteet aikuiset ihmiset osaavat jättää rauhaan eivätkä kommentoi niitä. Don't feed the trolls, jne...
  8. Ehdota myös vaihtoehtoja jatkuvan valittamisen sijaan. Jos tunnet että nykyinen tekijänoikeusjärjestelmä on huono, mikä olisi sitten parempi suunta? Muista kuitenkin tässä kohta #9.
  9. Keskustellessasi vaihtoehdoista, yritä muistaa että tämä maailma toimii rahalla (vaikka ei näin aina toivoisi), ja tämä asia ei muutu vaikka kuinka kärsivän artistin asiaa haluttaisiin ajaa. Toki uudet vaihtoehdot ovat tervetulleita, mutta yritetään keskittyä sellaisiin jotka toimisivat olemassaolevan markkinatalouden kourissa. Näin voidaan helpommin ideoida jotain sellaista josta voi tulla todellisuutta.
  10. Kun keskustelet uusista vaihtoehdoista digitaaliseen jakeluun, älä käytä esimerkkeinä esim. sitä että Radiohead antoi levynsä ostajien valita levyn hinta itse. Megasuositut yhtyeet jotka sitten vaihtavat vapaampaan jakeluun eivät ole verrattavissa Helsingin Kalliosta nousevaan bändiporukkaan. Nousiko Radiohead suosioon vuosien työllä vai sillä ilmaisella jakelulla jonka he tekivät ollessaan jo huipulla?

Ja se ehkäpä tärkein!

  • Ennen kun kirjoitat vastauksia mihinkään keskusteluun: vedä henkeä, mieti hetki vaikka kukkasia, söpöjä eläimiä ja onnellisia asioita, ja mieti sitten onko tämä asia loppujen lopuksia tässä maailmassa ihan oikeasti niin tärkeä että pitää barrikaadeille nousta verkkofoorumeissa ja tapella verissäpäin "sitä pahaa TO-korporaatiomafialevy-yhtiösaatanaa vastaan". Rauhallisin mielin kirjoitettu kommentti on todennäköisesti parempi kommentti.

Näillä sanoilla siis hyvää antipiratismipäivää ja hedelmällistä ja järkevää tekijänoikeuskeskustelua!